čtvrtek 4. dubna 2013

Meduňka nať


Meduňka


Lidově zvaná melisa, včelanka, včelník, matečník, lemonika, planá máta.
Pochází z východního Středozemí, ale odpradávna se pěstovala jako léčivá a medonosná rostlina.
Použití:
- jako uklidňující prostředek, nejvíce v oblasti trávícího traktu (žaludeční neurózy) a srdce (srdeční neurózy, bušení srdce apod.) - zvyšuje sekreci žluče - zabraňuje tvorbě plynů, při nadýmání, při infekčních průjmových chorobách - zpomaluje tep, mírně snižuje krevní tlak - posiluje centrální nervový systém - působí sedativně, uvolňuje křeče a napětí svalstva, u lehčích forem neurastenií, depresí, proti migréně, u alergií nervového původu (např. astma vyvolané stresem) - pomáhá při bolestech břicha - při nespavosti - při bolestivé menstruaci i v klimakteriu.
Zevně lze meduňky použít na revmatické opuchliny, pohmožděniny a krevní podlitiny, u kojících žen při nebezpečí ztvrdnutí mléka v prsech.
Příprava /běžná/: 2 čajové lžičky meduňky přelít ¼ l vařící vody a pod pokličkou nechat louhovat 15 minut. Odcedit a pít.

Meduňka je populární pro své zklidňující účinky. Používá se ke zmírnění stavů melancholie, tlumí bolesti, zahání úzkosti, snižuje krevní tlak a zlepšuje zažívání. Lehce působí i proti nespavosti.

Meduňka v kuchyni: Čerstvé a mladé lístky meduňky se hodí k ochucení zeleninových salátů, do bylinkových omáček a másla. Vyzkoušejte také meduňkový dresink – rozemleté listy smíchejte s majonézou nebo zakysanou smetanou. Je to výborné zpestření masitých a rybích pokrmů.
Přidává se především k pernaté drůbeži.


Recept: Meduňkové víno – Smícháme bílé víno s jednou hrstí meduňkového listu, který necháme na teplém a tmavém místě 24 hodin vyluhovat. Nápoj pak přefiltrujeme a pijeme 1 skleničku denně.

Žádné komentáře:

Okomentovat